• 25 jaar ervaring als installateur
  • Altijd gratis verzending
  • Ma t/m Vrij voor 15:00 besteld = morgen in huis

• Alle prijzen incl. BTW • Voor 15.00 uur besteld volgende werkdag in huis •30 dagen retourrecht • UNIEK: WIJ BIEDEN OOK MONTAGESERVICE

• Alle prijzen incl. BTW • Voor 15.00 uur besteld volgende werkdag in huis •30 dagen retourrecht • UNIEK: WIJ BIEDEN OOK MONTAGESERVICE

01 / Nov / 2023

Gasverbruik verminderen met infraroodpanelen

Bij Infrarood Verwarming Soest helpen we onze klanten al jaren met het verminderen van hun gasverbruik en energieverbruik door over te stappen op elektrische verwarming met infrarood panelen. Infraroodpaneel is hierbij een uitstekende oplossing om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. In dit artikel delen we onze expertise en ervaring over het gebruik van infrarood panelen als alternatief voor traditionele CV-verwarming en radiatoren. We bespreken de werking, de voordelen, wat je moet weten over vermogens en kosten, en geven praktische tips. Zo helpen we u graag op weg naar een lagere energierekening en meer comfort in huis met infraroodverwarming.

Gasverbruik verminderen met infraroodpanelen
Blog

Gasverbruik verminderen met infraroodpanelen - in 5 stappen tot 30% besparing

Infraroodpanelen zijn een uitstekende manier om je gasverbruik te verlagen. Met slim gebruik van infraroodverwarming kun je tot wel 30% minder gas verbruiken! In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je met infraroodpanelen flink op je energiekosten kunt besparen in vergelijking met traditionele cv-ketels.

We behandelen onder andere:

  • Hoe infraroodpanelen werken en waarom ze zo energiezuinig zijn
  • Welke ruimtes zich het beste lenen voor infraroodpanelen
  • Hoeveel panelen je nodig hebt en wat ze kosten
  • Hoeveel je bespaart op je gasrekening, en wanneer gas af een optie is
  • Waar je op moet letten bij aanschaf en installatie

Lees snel verder voor een stappenplan om met infraroodpanelen je gasverbruik flink te verlagen, zelfs bij enkele graden lager!

Hoe infraroodpanelen werken

Infraroodpanelen werken heel anders dan traditionele CV-verwarming en zijn een efficiënte manier van verwarmen met infraroodpanelen. Ze verwarmen niet de hele ruimte, maar gericht de mensen en objecten die de infraroodstraling opvangen, wat leidt tot minder energie gebruik en lagere energiekosten. Dit principe is vergelijkbaar met hoe de zon warmte afgeeft: je voelt de warmte direct, maar de lucht zelf warmt nauwelijks op.

Infraroodpanelen geven dus direct warmte af aan de vloer, mensen en voorwerpen in de kamer, en werken daarom heel efficiënt. Ze hoeven maar kort aan te staan om een behaaglijke temperatuur te creëren, waardoor je aanzienlijk kunt besparen op gasverbruik. De thermostaat kan daardoor lager, wat bijdraagt aan de gasbesparing.

Voordelen infraroodpanelenNadelen infraroodpanelen
- Directe warmte, thermostaat kan lager- Elektriciteitsverbruik voor aandrijving
- Warmte daar waar nodig- Soms onprettige straling als te dichtbij
- Geen lange opwarmtijd- Niet overal geschikt, isolatie belangrijk
- Werken op groene stroom 

Geschikte ruimtes voor infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn vooral effectief als bijverwarming op plekken waar je langdurig verblijft. Denk aan de woonkamer, slaapkamer of thuiskantoor. Hier kunnen ze voor een comfortabele warmte zorgen. Ook in ruimtes die je kort gebruikt zijn infraroodpanelen ideaal. Bijvoorbeeld in de badkamer, waar je snel op temperatuur wilt komen. Of bij de voordeur, om koude tocht tegen te gaan.

In zeer goed geïsoleerde woningen kan volledige verwarming met infraroodpanelen zelfs een optie zijn. Maar over het algemeen is een warmtepomp nog zuiniger voor volledige verwarming. Infraroodpanelen uitstekend combineren met bijvoorbeeld vloerverwarming.

Let wel op dat infraroodpanelen het meest effectief zijn in goed geïsoleerde ruimtes. In slecht geïsoleerde huizen verdwijnt de warmte snel weer. Isolatie blijft dus altijd belangrijk!

Infraroodpanelen in de woonkamer

De woonkamer is de ideale plek voor infraroodpanelen als bijverwarming. Installeer ze bij de bank of fauteuils voor een aangename warmte als je tv kijkt of een boek leest. Zet 's ochtends even de infraroodpanelen aan als de woonkamer nog koud is. De directe stralingswarmte maakt dat je snel een comfortabel gevoel hebt en de thermostaat lager kan. Dat scheelt al gauw 10-15% gasverbruik!

Infraroodverwarming in de badkamer

Met infraroodpanelen heb je de badkamer razendsnel warm en behaaglijk. Installeer ze bij de wastafel, het bad of de douche voor comfortabele warmte tijdens het douchen. Zet ze bijvoorbeeld 's ochtends alvast aan terwijl je je aankleedt. Zo kan je gasgestookte centrale verwarming lager en bespaar je fors op je energierekening.

Infraroodverwarming werkt trouwens ook uitstekend met spiegels met ingebouwde infraroodpanelen. Deze spiegels verwarmen en voorkomen condens in de badkamer.

Benodigd vermogen en aantal infraroodpanelen

Hoeveel infraroodpanelen heb je nodig? Een vuistregel is 40 Watt per m3 voor een normaal geïsoleerde ruimte. In een goed geïsoleerde ruimte is 25 Watt per m3 genoeg. Kies bij voorkeur meerdere kleinere panelen in plaats van 1 groot paneel. Zo krijg je een gelijkmatigere verdeling van de warmte. Richt de panelen op de plekken waar je het meeste zit.

Een woonkamer van 30 m2 en 2,5 meter hoog heeft bijvoorbeeld een inhoud van 75 m3. Bij 40 Watt per m3 kom je uit op 75 x 40 = 3000 Watt verwarmingsvermogen. Je kunt hier bijvoorbeeld 6 panelen van 500 Watt voor gebruiken.

Met de online Calculator Vermogen Infraroodpanelen bereken je eenvoudig de benodigde capaciteit.

Wat infraroodpanelen kosten: aanschaf en gebruik

De prijs van infraroodpanelen hangt af van de afmeting, het vermogen en extra's als spiegel, design en dimfunctie. Gemiddeld kost een paneel van 300 tot 600 Watt tussen de €150 en €350 per stuk. Grotere professionele panelen kosten enkele honderden euros. Het elektriciteitsverbruik van infraroodpanelen valt mee. Met een elektriciteitstarief van €0,36 per kWh kost een paneel van 500 Watt ongeveer: 500 Watt x €0,36 per kWh = €0,18 per uur aan stroom Voor een uur verwarmen met een paneel van 500 Watt ben je dus zo'n €0,18 kwijt. Vergelijkbaar met een koffiezetapparaat of waterkoker. De kosten voor gebruik vallen ruimschoots weg tegen de besparing op de gasrekening. Al snel verdien je de aanschaf van de panelen terug.

Prijzen van infraroodpanelen

Type paneelPrijsindicatie
Infraroodpaneel 300 Watt€100 - €200
Infraroodpaneel 500 Watt€150 - €300
Infraroodpaneel 750 Watt€200 - €400
Infraroodpaneel met spiegel 300 Watt€250 - €350

Tip: Lees ook ons artikel: Is infraroodpaneel goedkoper dan gas? voor een uitgebreide vergelijking.

Te verwachten besparing op je energierekening

Hoeveel je bespaart met infraroodpanelen is niet exact te voorspellen. Het is afhankelijk van factoren als isolatie, je stookgedrag en de thermostaatinstelling. Maar ervaringen van gebruikers leren:

  • Bij gebruik in de woonkamer of slaapkamer is 10-20% besparing op gasverbruik haalbaar.
  • Bij gebruik in de badkamer tot 40% gasreductie mogelijk.
  • Bij volledige verwarming met infrarood in een zeer goed geïsoleerd huis soms 50% besparing.

Uitgaande van een gemiddeld gasverbruik van 1500 m3 in een tussenwoning kun je het volgende besparen:

BesparingGasreductieKostenbesparing (€1,28 per m3)
10%150 m3€192
20%300 m3€384
30%450 m3€576

Dat is een mooie besparing op je energierekening! En het terugverdienen van de aanschaf en installatie van enkele infraroodpanelen is daarmee geen probleem.

Installatie en aandachtspunten bij infraroodpanelen

Bij de aanschaf van infraroodpanelen zijn kwaliteit en vakkundige installatie erg belangrijk. Let daarom op de volgende zaken:

  • Koop alleen panelen van A-kwaliteitsmerken. Kies bij voorkeur voor Europese fabrikanten.
  • Laat de infraroodpanelen installeren door een erkende installateur. Zo weet je zeker dat alles veilig en volgens de normen gebeurt.
  • Zorg voor de juiste IP waarde van de panelen voor vochtige ruimtes als de badkamer.
  • Neem panelen met voldoende vermogen voor de te verwarmen ruimte.
  • Richt infraroodpanelen nooit op personen en houdt genoeg afstand, vanwege intensiteit van de warmtestraling.
  • Combineer voor optimaal comfort infraroodpaneel met slimme thermostaat en timer.

Laat je vooraf goed adviseren door een expert over de mogelijkheden van infraroodverwarming in jouw specifieke situatie.

Lees ook ons artikel met 7 veelgestelde vragen over infraroodverwarming of neem contact op voor persoonlijk advies.

Conclusie

Infraroodpanelen zijn een uitstekende manier om fors te besparen op je gasverbruik. Vooral in veelgebruikte ruimtes als woonkamer en badkamer is de gasbesparing door kortere verwarmingsduur groot. Met de juiste panelen, goede installatie en bij voldoende isolatie is 10-40% minder gasverbruik haalbaar in de praktijk. De terugverdientijd van de investering in infraroodpanelen is daarmee kort. Wil je meer weten? Neem contact op voor een vrijblijvend advies op maat over infraroodpanelen van Infrarood Verwarming Soest. We helpen je graag op weg naar een lagere energierekening!

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • Hoe kies je de juiste plaats voor infrarood panelen in een kantooromgeving
    24 / Jul / 2024

    01 / Nov / 2023

    Hoe kies je de juiste plaats voor infrarood panelen in een kantooromgeving

  • Hoe ziet een infrarood warmtepaneel eruit?
    10 / Jul / 2024

    01 / Nov / 2023

    Hoe ziet een infrarood warmtepaneel eruit?

  • Wat kost elektrische verwarming woonkamer
    10 / Jul / 2024

    01 / Nov / 2023

    Wat kost elektrische verwarming woonkamer

  • Infrarood Paneel Kantoor
    10 / Jun / 2024

    01 / Nov / 2023

    Infrarood Paneel Kantoor

  • De perfecte terrasverwarmer voor horeca
    08 / Jun / 2024

    01 / Nov / 2023

    De perfecte terrasverwarmer voor horeca

  • Infrarood terrasverwarmers - Een duurzame keuze
    07 / Jun / 2024

    01 / Nov / 2023

    Infrarood terrasverwarmers - Een duurzame keuze

  • Verwarm uw patio met een infrarood terrasverwarmer
    07 / Jun / 2024

    01 / Nov / 2023

    Verwarm uw patio met een infrarood terrasverwarmer

  • Bespaar geld met een infrarood terrasverwarmer
    06 / Jun / 2024

    01 / Nov / 2023

    Bespaar geld met een infrarood terrasverwarmer

  • Infrarood terrasverwarmer voor open terrassen
    05 / Jun / 2024

    01 / Nov / 2023

    Infrarood terrasverwarmer voor open terrassen

  • Infrarood terrasverwarmers
    04 / Jun / 2024

    01 / Nov / 2023

    Infrarood terrasverwarmers

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Infrarood Verwarming Soest 4.8 / 5 - 14 Reviews @ Google
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »