• 25 jaar ervaring als installateur
  • Altijd gratis verzending
  • Ma t/m Vrij voor 15:00 besteld = morgen in huis

• Alle prijzen incl. BTW • Voor 15.00 uur besteld volgende werkdag in huis •30 dagen retourrecht • UNIEK: WIJ BIEDEN OOK MONTAGESERVICE

• Alle prijzen incl. BTW • Voor 15.00 uur besteld volgende werkdag in huis •30 dagen retourrecht • UNIEK: WIJ BIEDEN OOK MONTAGESERVICE


Infrarood kachel

Infrarood kachel

Een infraroodkachel wordt ook wel een infrarood paneel of infraroodverwarming genoemd.

Een kachel is een verwarmingsapparaat. Het doel van een verwarmingsapparaat is om de lucht, objecten, en/of mensen te verwarmen. De definitie van een verwarmingsapparaat is dat deze door middel van verbranding van brandstof , zoals bv olie, aardgas, hout, turf, bruinkool of door middel van elektrische energie warmte weet te genereren.

Er zijn dus diverse mogelijkheden om warmte te genereren in een ruimte. Naast de diverse mogelijkheden speelt uiteraard de efficiëntie en het uiteindelijke comfort van belang.

Hoe comfortabel is een infrarood kachel?

Wanneer infraroodverwarming op de juiste wijze wordt toegepast is het bijzonder comfortabel. In de eerste plaats wordt de stralingswarmte door de meeste mensen als zeer prettig ervaren. Een infraroodkachel geeft een stralingswarmte welke vergelijkbaar is met de stralingswarmte van de zon. Naast de heerlijke stralingswarmte heb je in tegenstelling tot convectieverwarming geen last van luchtstromingen die bacteriën verspreiden door de ruimte.

Hoe pas je een infrarood kachel toe?

Er zijn diverse manieren om te verwarmen met behulp van een infrarood kachel. Wij bij Infraroodverwarming Soest houden rekening met verschillende zaken en bekijken het liefst de situatie om het juiste advies te kunnen geven. Globaal gezien hebben we 3 belangrijke pijlers waar we altijd naar kijken.

  • Wordt de Infrarood kachel gebruikt als hoofdverwarming?
  • Wordt de Infrarood kachel gebruikt als bijverwarming?
  • Wordt de Infrarood kachel gebruikt als plaatselijke verwarming?

Uiteraard spelen voor ons nog veel meer zaken een rol. Om wat voor een ruimte gaat het, wat is de toepassing van de ruimte, hoe goed is de betreffende ruimte geïsoleerd etc. etc. Om het juiste paneel te kunnen kiezen is het in eerste instantie van belang om vast te stellen om welk punt van deze 3 punten het gaat.

Infrarood kachel als hoofdverwarming

Eerst moeten we een fabeltje uit de weg werken. Er wordt bijzonder vaak op internet en in de media beweert dat infrarood verwarming niet geschikt zou zijn als hoofdverwarming. Dit is volstrekte onzin. Een infrarood kachel is bijzonder geschikt om toe te passen als hoofdverwarming. Wel die je rekening te houden met een aantal zaken.

In de eerste plaats moet er gekeken worden naar het aantal m3 van de ruimte. Wij houden altijd rekening met 40W per m3 wat aan infrarood verwarming toegepast dient te worden. Indien een ruimte matig of slecht geïsoleerd is gaan we vaak wat hoger zitten in het Wattage. Vervolgens spelen “afstanden” een belangrijke rol. De reikwijdte van een infrarood paneel is normaal gesproken 2,5 mtr. Indien je plafond 3,5 mtr hoog is en je monteert daar een infrarood kachel aan dan is de mate van efficiëntie minimaal.

Een infrarood kachel verwarmt de objecten, en omdat de objecten warm worden wordt uiteindelijk de lucht verwarmt. Het infrarood paneel dient dan ook zo geplaatst te worden dat het zo veel mogelijk objecten kan verwarmen. Hierbij dient dus rekening gehouden te worden met het feit dat de infrarood stralen tot ca. 2,5 mtr reiken.

Normaal gesproken vinden wij het plafond de beste plek om een infrarood verwarming te plaatsen. De maximale hoogte die we hierbij hanteren is 3 meter. Bij voorkeur onder de 3 meter. Aan de wand kan je ook een infrarood kachel plaatsen. De gekozen plek dient wel zo gekozen te zijn dat er zo veel mogelijk objecten verwarmt kunnen worden.

Uitgaande van 40W per m3 zal een ruimte van 8 bij 5 meter (40m2) en 2,5 mtr hoog (100m3) 4000W aan vermogen nodig hebben om de ruimte goed en snel (denk hierbij aan ca. 30 minuten) te kunnen verwarmen. Uiteraard probeer je dan de infrarood kachels over de ruimte te verdelen.

Bij deze afmetingen zou je bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van 4 korrel structuur panelen van 1000W. Zoals eerder aangegeven het liefst aan het plafond. Je pakt dan de meeste objecten (infrarood straling straalt breed uit. Denk hierbij aan 120 graden) om te verwarmen. Maar ook aan de wand is het mogelijk zolang er voldoende objecten binnen de straling liggen om verwarmt te worden.

Afhankelijk van de situatie kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld 10 panelen van 400W. Het vermogen is leidend, de situatie bepaald uiteindelijk (ook vanuit visueel opzicht) of je meerdere infrarood panelen toepast of zo min mogelijk.

Infrarood kachel als plaatselijke verwarming

In tegenstelling tot conventionele verwarming is een infraroodkachel in staat om plaatselijk te verwarmen. Conventionele verwarming, en dan bedoelen wij centrale verwarming zoals convectorkachels  en cv installaties, verwarmen de lucht. Plaatselijk de lucht verwarmen kan niet.

Een infraroodkachel is wel in staat, door middel van de heerlijke stralingswarmte, om plaatselijk warmte te genereren en zo dus plaatselijk te verwarmen. Met een relatief koele omgevingslucht kan een infrarood kachel zorgen dat je toch een behaaglijk gevoel krijgt.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

vergelijk0

Infraroodverwarming Soest 4.8 / 5 - 14 Reviews @ Google
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »