SEObyRay - 21 / Jan / 2025
Elektrische verwarming
Elektrische verwarming: hoe te kiezen voor de meest energie-efficiënte en comfortabele optie
Elektrische verwarming wordt steeds populairder als energiezuinig en milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verwarmingssystemen die gebruik maken van gas of olie. In dit artikel bekijken we de verschillende soorten elektrische verwarming, de voor- en nadelen, en hoe u de beste en meest efficiënte optie kunt kiezen voor uw specifieke behoeften en situatie.
Er zijn verschillende manieren om een woning elektrisch te verwarmen. De meest voorkomende opties zijn:
Welke soorten elektrische verwarming zijn er?
Elektrische radiatoren
Deze lijken op traditionele radiatoren, maar verwarmen met elektriciteit in plaats van heet water. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende designs en maten, en kunnen zowel als hoofdverwarming als voor bijverwarming gebruikt worden. Elektrische radiatoren verwarmen de lucht in een kamer via convectie.
Infrarood panelen
Infraroodverwarming verwarmt objecten en mensen direct zonder de lucht te verwarmen via de infraroodpanelen. Dit maakt het heel efficiënt en responsiver. Infrarood panelen kunnen aan muren of plafonds gemonteerd worden en ruimtes snel op temperatuur brengen. Ze worden vooral gebruikt voor bijverwarming.
Elektrische vloerverwarming
Hierbij wordt een verwarmingselement onder de vloer geplaatst dat de vloer en de ruimte verwarmt. Dit is een comfortabele en gelijkmatige manier van verwarmen, maar vergt wel grotere installatiekosten.
Elektrische kachels
Dit zijn vaste kachels of losse units die warmte produceren via een elektrisch element. Ze zijn in allerlei designs verkrijgbaar, van traditioneel ogende kachels tot modern ogende modellen. Elektrische kachels zijn geschikt als bijverwarming.
Elektrische accumulatieverwarming
Dit systeem slaat warmte op in vuurvaste stenen en geeft die langzaam af aan de ruimte. Het is een efficiënte manier van verwarmen omdat het warmtebenutting optimaliseert. De installatiekosten zijn echter hoog.
Voor- en nadelen van elektrisch verwarmen
Elektrisch verwarmen heeft een aantal belangrijke voordelen:
Energiezuinig: Moderne elektrische verwarmingssystemen zijn zeer energie-efficiënt. Vooral in combinatie met zonnepanelen voor je eigen groene stroom kan elektrisch verwarmen zeer voordelig zijn.
Milieuvriendelijk: Elektrisch verwarmen stoot geen CO2 of andere schadelijke stoffen uit. Het is daarmee een veel duurzamere optie dan verwarmen op gas.
Comfort: Elektrische systemen bieden zeer comfortabele en gelijkmatige warmte. De temperatuur is nauwkeurig in te stellen en snel aan te passen.
Geen gasaansluiting nodig: Dit scheelt fors in de installatiekosten.
Ook zijn er enkele nadelen:
Hoger verbruik: Elektriciteit kost momenteel nog steeds meer dan gas, dus de energiekosten voor verwarming kunnen hoger uitvallen. Met zuinige systemen en zonnepanelen is dit verschil te verkleinen.
Beperkt vermogen: Elektrische systemen hebben over het algemeen een lager vermogen dan CV-ketels. Voor slecht geïsoleerde huizen zijn ze daarom minder geschikt als hoofdverwarming.
Installatiekosten: Sommige elektrische systemen, zoals vloerverwarming, vergen een grotere investering in de installatie.
Geen warm water: De meeste elektrische systemen verwarmen alleen, ze produceren geen warm water. Hiervoor moet een aparte boiler geplaatst worden.
Welk type elektrische verwarming kiezen?
Of elektrisch verwarmen geschikt is en welk type systeem je het beste kunt kiezen is afhankelijk van de isolatie en grootte van je woning, je persoonlijke behoeften en budget. Hier zijn enkele tips:
Voor slecht geïsoleerde huizen is elektrisch verwarmen minder aan te raden als hoofdverwarming. Kies hier liever voor hybride systemen in combinatie met een CV-ketel, en gebruik elektrische kachels voor bijverwarming.
In goed geïsoleerde huizen kan elektrisch verwarmen prima als hoofdsysteem functioneren. Kies dan bijvoorbeeld voor vloerverwarming of elektrische radiatoren. Plaats hier eventueel zonnepanelen bij.
Infrarood panelen zijn zeer geschikt voor het snel bijverwarmen van ruimtes of op momenten dat je thuis bent via de infraroodpanelen. Overdag kun je de verwarming hiermee lager zetten.
Voor een badkamer zijn elektrische radiatoren of infrarood panelen goede opties. Ze verwarmen de ruimte snel en voorkomen vocht en schimmel.
Met elektrische kachels kun je specifieke plekken op een energiezuinige manier bijverwarmen, zoals een werkkamer. Kies voor een kachel met thermostaat.
Vloerverwarming geeft zeer comfortabele en gelijkmatige warmte. Het is echter wel een kostbare optie qua installatie.
Een accumulatiekachel is efficiënt en heeft een hoog vermogen. Het is echter een grote investering en vergt veel ruimte. Overweeg dit voor grotere huizen.
Bespaar met slimme elektrische verwarming
Er zijn tegenwoordig steeds meer slimme opties beschikbaar om elektrisch te verwarmen op een energiezuinige en comfortabele manier:
Kies verwarmingstoestellen met wifi- of app-bediening. Zo kun je overal de verwarming regelen via je smartphone.
Met slimme thermostaten stel je voor elke ruimte de optimale temperatuur in en regel je het verwarmingspatroon. Dit voorkomt onnodig verwarmen.
Klokthermostaten zorgen ervoor dat de verwarming automatisch lager gaat op momenten dat je slaapt of niet thuis bent.
Open raam detectie schakelt de verwarming automatisch uit als een raam open staat. Zo verwarm je niet onnodig de buitenlucht.
Kies energiezuinige systemen met een hoog rendement. Informeer hiernaar bij je leverancier.
Conclusie
Elektrisch verwarmen kan voor veel huishoudens een comfortabele en energiezuinige manier van verwarmen zijn. Met de juiste systemen en een goede isolatie zijn de verwarmingskosten vergelijkbaar of lager dan bij een CV-ketel.
Belangrijk is om het type elektrische verwarming te kiezen dat het beste past bij je woning en behoeften. Laat je hierover adviseren door een expert. Door te kiezen voor slimme en energiezuinige systemen kun je flink besparen op de energiekosten.
Ons advies: vraag vrijblijvend advies op maat voor de beste elektrische verwarmingsoplossing voor jouw woning.