• 25 jaar ervaring als installateur
 • Altijd gratis verzending
 • Ma t/m Vrij voor 15:00 besteld = morgen in huis

• Alle prijzen incl. BTW • Voor 15.00 uur besteld volgende werkdag in huis •30 dagen retourrecht • UNIEK: WIJ BIEDEN OOK MONTAGESERVICE

• Alle prijzen incl. BTW • Voor 15.00 uur besteld volgende werkdag in huis •30 dagen retourrecht • UNIEK: WIJ BIEDEN OOK MONTAGESERVICE

25 / Apr / 2023

De ultieme vergelijking: infrarood verwarming vs luchtverwarming

Infrarood verwarming en luchtverwarming zijn beide populaire opties voor het verwarmen van een huis. Maar welke methode is het beste? De ultieme vergelijking tussen deze twee verwarmingsmethoden zal je helpen om een weloverwogen keuze te maken.

De ultieme vergelijking: infrarood verwarming vs luchtverwarming
Blog

De werking van infrarood verwarming

Infrarood verwarming werkt op basis van stralingswarmte, wat betekent dat de warmte rechtstreeks op de objecten en personen in de kamer wordt gericht. Hierdoor ontstaat er een aangename en comfortabele warmte. Infrarood panelen zijn een populaire keuze, omdat ze energiezuinig zijn en gemakkelijk te installeren. Ook zijn er veel design mogelijkheden beschikbaar voor infrarood verwarming, zoals spiegels, aluminium omkadering en meer.

De werking van luchtverwarming

Luchtverwarming werkt anders dan infrarood verwarming. Deze methode verwarmt lucht, die vervolgens door de kamer wordt verspreid. Dit kan leiden tot een drogere lucht en minder directe warmte voor de personen en objecten in de kamer. Luchtverwarming is minder energiezuinig en wordt vaak ingezet als bijverwarming in aanvulling op andere verwarmingssystemen.

Energieverbruik: infrarood vs luchtverwarming

Infrarood verwarming is bekend om zijn energiezuinigheid en lage energieverbruik. Het verwarmt alleen de nodige objecten en personen in de kamer en hoeft niet de hele ruimte te verwarmen. Dit zorgt voor een zeer energiezuinige manier van verwarmen. Luchtverwarming is minder energiezuinig, omdat het de hele ruimte moet verwarmen in plaats van alleen de personen en objecten.

Comfort en gezondheid

Infrarood verwarming zorgt voor een comfortabelere warmte, omdat het de objecten en personen direct verwarmt. Bij luchtverwarming kan de lucht droger worden, wat kan leiden tot geïrriteerde ogen en een droge keel. Infrarood verwarming biedt daarnaast een gezondere leefomgeving, omdat het niet de stof en bacteriën verspreidt die met luchtverwarming vaak wel in de lucht terechtkomen.

Installatie en kosten

Het installeren van infrarood verwarming is vaak eenvoudiger en goedkoper dan het installeren van luchtverwarming. Infrarood panelen kunnen eenvoudig aan de muur of het plafond worden gemonteerd en hebben geen ingewikkelde leidingen nodig. Luchtverwarming vereist ventilatiekanalen en een luchtbehandelingssysteem, wat vaak hogere installatiekosten met zich meebrengt.

Conclusie: infrarood verwarming is de winnaar

Na het vergelijken van de verschillende aspecten van infrarood verwarming en luchtverwarming, kunnen we concluderen dat infrarood verwarming in veel situaties de betere keuze is. Het is energiezuinig, comfortabeler, gezonder en eenvoudiger te installeren. Heb je nog vragen over infrarood verwarming of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag verder.

 

Gerelateerde vragen over "infrarood verwarming vs luchtverwarming"

 

Q: Wat is het verschil tussen infrarood verwarming en luchtverwarming?

A: Het belangrijkste verschil tussen beide is de manier waarop warmte wordt gegenereerd en verspreid. Luchtverwarming werkt door middel van convectie, waarbij warme lucht wordt verspreid door een systeem van kanalen. Infraroodverwarming werkt daarentegen door middel van stralingswarmte, waarbij objecten direct worden verwarmd door infraroodstraling.

Q: Kan ik een luchtverwarmingssysteem vervangen door infraroodverwarming?

A: Ja, dat kan in de meeste gevallen zonder al te veel aanpassingen aan de woning. Wel moeten de juiste afmetingen van de benodigde infraroodpanelen en thermostaat worden bepaald op basis van de grootte en eigenschappen van de te verwarmen ruimte.

Q: Wat zijn de voordelen van infraroodverwarming?

A: Infraroodverwarming heeft verschillende voordelen ten opzichte van luchtverwarming. Zo is infraroodverwarming energiezuiniger, heeft het een langere levensduur, is er minder onderhoud nodig en is het comfortniveau voor mensen hoger omdat infraroodpanelen direct objecten en mensen verwarmen.

Q: Is infraroodverwarming duurzaam?

A: Ja, infraroodverwarming kan zeer duurzaam zijn als het wordt gebruikt in combinatie met groene stroom. Bovendien is de energieoutput van infraroodverwarming hoog waardoor er minder energie nodig is om dezelfde ruimte te verwarmen als bij luchtverwarming.

Q: Kan ik met infraroodverwarming mijn hele huis verwarmen?

A: Ja, infraroodverwarming kan als hoofdverwarming worden gebruikt, maar dan moet de woning wel goed geïsoleerd zijn en moeten de infraroodpanelen voldoende vermogen hebben om de gehele woning te verwarmen.

Q: Is infraroodverwarming geschikt als bijverwarming?

A: Ja, infraroodverwarming is zeer geschikt als bijverwarming omdat het snel en gericht kan verwarmen en energiezuiniger is dan luchtverwarming. Bovendien kan het per ruimte worden aangepast met behulp van een thermostaat.

Q: Waar moet ik op letten bij het kiezen van infraroodpanelen?

A: Bij het kiezen van infraroodpanelen moet rekening worden gehouden met de grootte en vorm van de ruimte die moet worden verwarmd, het vermogen van de panelen, de levensduur van de panelen en eventuele extra functies zoals een thermostaat of timer.

Q: Is goede isolatie belangrijk bij het gebruik van infraroodverwarming?

A: Ja, goede isolatie is belangrijk bij het gebruik van infraroodverwarming omdat het efficiënter werkt in goed geïsoleerde ruimtes. Goede isolatie zorgt er ook voor dat er minder energie nodig is om de ruimte te verwarmen.

Q: Kan ik mijn vloerverwarming vervangen door infraroodverwarming?

A: Het is mogelijk om traditionele vloerverwarming te vervangen door infrarood vloerverwarming, maar dit vereist wel ingrijpendere aanpassingen aan de vloer en het verwarmingssysteem. Het is daarom aan te raden om dit te laten doen door een erkende en ervaren installateur.

Q: Wat is het verschil tussen infraroodverwarming en een warmtepomp?

A: Het belangrijkste verschil is de manier waarop warmte wordt gegenereerd. Een warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht of bodem om te verwarmen, terwijl infraroodverwarming werkt met stralingswarmte. Een warmtepomp heeft meestal een hogere aanschafprijs, maar is wel efficiënter op de lange termijn.

Q: Werken infraroodpanelen als hoofdverwarming?

A: Ja, infraroodpanelen kunnen goed werken als hoofdverwarming, vooral als de ruimte goed geïsoleerd is en de juiste maatregelen zijn genomen om warmte binnen te houden.

Q: Wat is een infraroodpaneel?

A: Een infraroodpaneel is een soort verwarmingssysteem dat werkt door middel van infraroodstraling om warmte direct over te dragen aan objecten en mensen in een bepaalde ruimte.

Q: Hoe werkt een elektrische verwarming?

A: Een elektrische verwarming gebruikt elektriciteit om warmte te genereren, die vervolgens wordt overgebracht naar de omgeving. Elektrische verwarming kan worden gebruikt in verschillende soorten verwarmingssystemen, zoals infraroodverwarming en convectieverwarming.

Q: Wat is het energieverbruik van infrarood verwarming?

A: Het energieverbruik van infrarood verwarming kan variëren, afhankelijk van het soort infraroodverwarmingssysteem dat wordt gebruikt en de grootte van de ruimte die wordt verwarmd. Over het algemeen is infraroodverwarming echter energie-efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen.

Q: Wat zijn de voor- en nadelen van verwarmen met infrarood ten opzichte van een warmtepomp?

A: Verwarmen met infrarood kan efficiënter zijn dan verwarmen met een warmtepomp in ruimtes die niet goed geïsoleerd zijn. Infraroodverwarming is echter geen duurzame verwarmingsoplossing, zoals een warmtepomp dat kan zijn.

Q: Werkt infrarood verwarming goed in een goed geïsoleerde badkamer?

A: Ja, infraroodverwarming kan goed werken in een goed geïsoleerde badkamer, vooral als er een infraroodpaneel of infrarood kachel wordt gebruikt.

Q: Is verwarmen met infrarood panelen een zuinige elektrische verwarmingsoptie?

A: Ja, verwarmen met infrarood panelen is een zuinige elektrische verwarmingsoptie. Infraroodverwarming is een van de meest energiezuinige vormen van elektrische verwarming en kan helpen uw energierekening te verlagen.

Q: Wat zijn de voordelen van verwarmen met infrarood panelen in een zeer goed geïsoleerde ruimte?

A: Verwarmen met infrarood panelen in een zeer goed geïsoleerde ruimte kan helpen om de warmte in de ruimte te behouden. Omdat infraroodverwarming direct de objecten en mensen in de ruimte verwarmt in plaats van de lucht, kan het helpen om de ruimte op een efficiëntere manier te verwarmen.

Q: Wat zijn de verschillende soorten infraroodverwarming?

A: Er zijn verschillende soorten infraroodverwarming, waaronder panelen, kachels en vloerverwarming. Elk type infraroodverwarmingssysteem werkt op een iets andere manier om warmte te genereren.

 

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • 5 Redenen Waarom Infrarood Verwarming Veilig Is Voor Dieren
  02 / Jun / 2023

  25 / Apr / 2023

  5 Redenen Waarom Infrarood Verwarming Veilig Is Voor Dieren

 • Infrarood Verwarming Serre
  23 / May / 2023

  25 / Apr / 2023

  Infrarood Verwarming Serre

 • Elektrisch kacheltje zuinig in gebruik
  17 / May / 2023

  25 / Apr / 2023

  Elektrisch kacheltje zuinig in gebruik

 • Infrarood verwarming of warmtepomp kopen
  17 / May / 2023

  25 / Apr / 2023

  Infrarood verwarming of warmtepomp kopen

 • Beste milieuvriendelijke verwarming om energierekening te verlagen
  17 / May / 2023

  25 / Apr / 2023

  Beste milieuvriendelijke verwarming om energierekening te verlagen

 • 5 Manieren Om Je Woonkamer Stijlvol Te Verwarmen Met Infrarood Verwarming
  17 / May / 2023

  25 / Apr / 2023

  5 Manieren Om Je Woonkamer Stijlvol Te Verwarmen Met Infrarood Verwarming

 • 7 Tips Om Je Garage Te Verwarmen Met Infrarood Verwarming
  12 / May / 2023

  25 / Apr / 2023

  7 Tips Om Je Garage Te Verwarmen Met Infrarood Verwarming

 • 5 Tips Om Je Badkamer Te Verwarmen Met Infrarood Verwarming
  11 / May / 2023

  25 / Apr / 2023

  5 Tips Om Je Badkamer Te Verwarmen Met Infrarood Verwarming

 •  Infrarood verwarming - 5 tips voor een duurzaam huis
  10 / May / 2023

  25 / Apr / 2023

   Infrarood verwarming - 5 tips voor een duurzaam huis

 • 5 Tips Om Je Serre Te Verwarmen Met Infrarood Verwarming
  08 / May / 2023

  25 / Apr / 2023

  5 Tips Om Je Serre Te Verwarmen Met Infrarood Verwarming

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Infraroodverwarming Soest 4.8 / 5 - 14 Reviews @ Google
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »