• 25 jaar ervaring als installateur
 • Altijd gratis verzending
 • Ma t/m Vrij voor 15:00 besteld = morgen in huis

• Alle prijzen incl. BTW • Voor 15.00 uur besteld volgende werkdag in huis •30 dagen retourrecht • UNIEK: WIJ BIEDEN OOK MONTAGESERVICE

• Alle prijzen incl. BTW • Voor 15.00 uur besteld volgende werkdag in huis •30 dagen retourrecht • UNIEK: WIJ BIEDEN OOK MONTAGESERVICE

25 / Oct / 2023

Huis verwarmen met infrarood

Miljoenen mensen zijn op zoek naar manieren om geld te besparen op hun energierekening. Een duurzame manier om dit te doen is door jouw huis te verwarmen met infraroodverwarming. Infraroodverwarmingen, ook wel bekend als IR verwarming, gebruiken minder energie dan traditionele verwarmingsmethoden zoals radiatoren en vloerverwarming, en ze kunnen je helpen geld te besparen op je maandelijkse rekeningen.

Huis verwarmen met infrarood
Blog

Huis verwarmen met infrarood verwarming

Huisverwarming met infrarood is een relatief nieuw fenomeen in de Verenigde Staten, maar wordt in Europa al vele jaren op grote schaal toegepast als zowel hoofdverwarming als bijverwarming. Er zijn twee hoofdtypen infraroodverwarmers: die met stralingspanelen en die met infraroodlampen.

Verwarmers met stralingspanelen komen vaker voor in Europa, terwijl infraroodlampen, die soms ook worden gebruikt in elektrische kachels, populairder zijn in de Verenigde Staten. Beide soorten verwarming, essentieel voor het verwarmen van het hele huis, werken door middel van infraroodgolven om objecten in een kamer te verwarmen, in plaats van de lucht zelf te verwarmen.

Dit type duurzaam verwarmen is zeer efficiënt en kan huiseigenaren helpen aanzienlijk te besparen op hun energierekening. Bovendien stoten infraroodverwarmers geen schadelijke stoffen uit en hebben ze minimaal onderhoud nodig, waardoor ze een milieuvriendelijke en praktische optie voor woningverwarming zijn.

De vergelijking tussen luchtverwarming en Infrarood

Er zijn vele manieren om een huis te verwarmen en energiekosten te besparen, maar twee van de populairste zijn luchtverwarming en infrarood verwarming. Luchtverwarming, waaronder traditionele centrale verwarming en warmtepompen vallen, werkt door de lucht in een kamer tot een bepaald aantal graden Celsius te verwarmen en vervolgens te vertrouwen op het principe dat warme lucht stijgt om de warmte door de ruimte te verspreiden.

Infrarood verwarming, een specifiek type verwarming, daarentegen verwarmt voorwerpen rechtstreeks, waardoor een directe warmtebron ontstaat. Aan beide methoden van verwarmen, luchtverwarming die de lucht verwarmt en infrarood verwarming die voorwerpen verwarmt, kleven voor- en nadelen, waaronder enkele nadelen van infraroodverwarming.

Luchtverwarming wordt vaak als efficiënter beschouwd omdat er minder energie nodig is om de lucht te verwarmen dan om voorwerpen te verwarmen. Deze efficiëntie wordt echter tenietgedaan door het feit dat alle lucht in een kamer moet worden verwarmd, zelfs als er geen mensen aanwezig zijn. Bovendien kan luchtverwarming, door de manier waarop het verwarmt en de lucht verplaatst, minder comfortabel zijn dan infrarood verwarming omdat het kan leiden tot tocht omdat de warme lucht opstijgt.

Infrarood verwarming wordt vaak als comfortabeler beschouwd omdat het voorwerpen rechtstreeks verwarmt en niet de lucht eromheen. Dit betekent dat er geen risico is op tocht en dat de warmte vrijwel onmiddellijk voelbaar is. Infrarood verwarming kan echter minder efficiënt zijn dan luchtverwarming, omdat er meer energie nodig is om voorwerpen te verwarmen dan om lucht te verwarmen.

De voordelen van huis verwarming met infrarood paneel

Goede isolatie is belangrijk voor alle vormen van verwarming, maar vooral voor luchtverwarming. Lucht is namelijk de primaire drager van warmte. Daarom kan het verlies van warmte door een open raam een groot verschil maken in de algemene temperatuur van een kamer of woning.

In nieuwbouwwoningen gebruiken bouwers tegenwoordig meer luchtdichte materialen om warmteverlies te voorkomen.

Dit betekent echter ook dat er een ingewikkelder ventilatiesysteem nodig is. Als in een luchtdichte woning een raam wordt geopend, kan het ventilatiesysteem minder efficiënt werken, waardoor warmte verloren gaat.

Bij infrarood verwarming is de luchttemperatuur lager dan bij andere soorten verwarming. Dit betekent dat wanneer in de winter een raam wordt geopend, er minder warmte verloren gaat en mensen het minder snel koud krijgen.

Wanneer mensen overstappen op infrarood verwarming, merken ze daarom vaak dat natuurlijke ventilatie in een goed geïsoleerde woning volstaat. Een duur ventilatiesysteem is dan niet meer nodig.

Uitleg infrarood panelen

Wanneer mensen het hebben over echte verwarmen met paneelverwarming van infrarood voor jouw woning, bedoelen zij verwarming via infraroodpanelen. Deze moderne infrarood verwarming bestaat uit rechthoekige platen van een paar centimeter dik die aan een muur of plafond kunnen worden gehangen, en functioneren als infrarood panelen als hoofdverwarming. De panelen, die ook huis verwarmen met paneelverwarming mogelijk maken, kunnen worden voorzien van een foto of afbeelding.

Ten eerste worden de muren, vloeren en meubels verwarmd door de infraroodstralen. Ten tweede worden de bewoners verwarmd door infraroodstraling, met een golflengte vergelijkbaar met die van de warmtestraling van de zon. Een infraroodstralingspaneel bestraalt de voorwerpen in de hele kamer, die op hun beurt een deel van de straling reflecteren. Op deze manier zal een kamer na enige tijd een comfortabele temperatuur hebben door de vele infraroodreflecties.

Regelgeving over luchtverwarming

De bestaande voorschriften voor het berekenen van verwarming zijn gebaseerd op de principes van conventionele luchtverwarming, een vorm van verwarmen die de lucht verwarmt. Dat betekent met andere woorden dat overal in huis een bepaalde luchttemperatuur moet worden bereikt, en dus ook overal moet worden verwarmd. Bij een infrarood verwarmingssysteem, een vorm van gericht verwarmen, gaat deze veronderstelling echter mank.

Luchtverwarming, een type traditionele verwarming, werkt door de temperatuur van de lucht te verhogen, zodat deze op zijn beurt voorwerpen kan verwarmen. Het belangrijkste verschil is dat bij luchtverwarming de lucht zelf altijd heter is dan de omringende voorwerpen.

Wanneer u een woning of kantoor verwarmt met infraroodstralen, is in feite het omgekeerde het geval. De infraroodstralen verwarmen de voorwerpen rechtstreeks, en niet de lucht eromheen.

Als gevolg daarvan kan de luchttemperatuur lager zijn dan normaal en toch effectief en comfortabel worden verwarmd. Dit verschil is aanzienlijk, en het betekent dat de bestaande voorschriften niet toereikend zijn als het gaat om infrarood verwarming.

Snelle reactietijd van infrarood verwarming

Wanneer u uw huis gaat verwarmen met infraroodpanelen, een vorm van elektrische verwarming, is een ruimte te verwarmen in een mum van tijd aangenaam warm. Met een luchtverwarmer daarentegen, die de lucht verwarmt, duurt het veel langer om een kamer aangenaam warm te maken. De reactietijd is een belangrijk voordeel van infrarood verwarming ten opzichte van luchtverwarming.

Om dat tijdseffect te compenseren, wordt in berekeningen van conventionele verwarming gebruik gemaakt van de zogenaamde verwarmingstoeslag. Dit resulteert in een overdimensionering van de verwarmingscapaciteit. Als u de thermostaat te hoog instelt, verspilt u niet alleen energie, maar verhoogt u ook uw energierekening. Door te kiezen voor infrarood verwarming kunt u dit soort verspilling voorkomen en energiekosten besparen.

Verwarming lager zetten en binnen enkele minuten warmte

Infrarood verwarming, een effectieve vorm van verwarming, is een snelle en efficiënte manier van verwarmen om uw hele huis warm te houden. U kunt met deze manier van verwarmen de verwarming overdag uitschakelen of lager zetten als u een kamer niet gebruikt, en 's avonds weer inschakelen als u die nodig hebt. Dit kan u geld besparen op uw energierekening.

Daarbij werkt infrarood verwarming zeer snel, zodat u gemakkelijk een ruimte kunt verwarmen wanneer dat nodig is. Dit is vooral gunstig in kantoren waar mensen aan flexibele bureaus werken, omdat deze snel en nauwkeurig kunnen worden verwarmd op basis van de behoeften van de gebruikers. Al met al is infrarood verwarming een snelle en handige manier van verwarmen om uw huis of kantoor te verwarmen.

Verwarm alleen waar het nodig is

Een huis verwarmen kan duur zijn, vooral als u een groot huis hebt of in een klimaat woont waar een groot deel van het jaar warmte nodig is. Een manier om uw verwarmingskosten te verlagen is de verwarming alleen aan te zetten als u een bepaalde ruimte gebruikt. Als u bijvoorbeeld de badkamer slechts enkele minuten per dag gebruikt, hoeft u de kamer niet de hele dag te verwarmen. Dit kan u in de loop van een jaar een aanzienlijke besparing opleveren.

Bovendien kunnen infrarood verwarmingen, een effectieve vorm van infraroodverwarming, worden gebruikt om snel en efficiënt een specifiek gebied te verwarmen, in plaats van een hele kamer. Dit betekent dat u geen energie hoeft te verspillen aan het verwarmen van ruimtes die niet worden gebruikt. Infrarood verwarmingen zijn een energie-efficiënte en duurzame manier om uw huis te verwarmen en tegelijkertijd uw verwarmingskosten te verlagen. Door strategisch gebruik te maken van infraroodpanelen kunt u dus flink besparen op uw energierekening.

Uw huis volledig elektrische verwarmen met infrarood panelen

Als u uw hele huis wilt verwarmen zonder gas door traditionele verwarming te vervangen door infraroodpanelen, moet u ervoor zorgen dat uw huis volledig elektrisch is en dat u de middelen hebt om uw eigen elektriciteit te produceren. Dit betekent dat u zonnepanelen moet installeren.

Het aantal zonnepanelen dat u nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid elektriciteit die u nodig hebt. Naast huisverwarming met infraroodpanelen, waarmee infrarood verwarming werkt, kunt u ook een elektrische boiler of warmtepompboiler gebruiken om uw warm water te verwarmen.

Hiermee bespaart u geld op fossiele brandstoffen. Door groene stroom te gebruiken, helpt u het milieu te beschermen. Met deze aanpak van gasloos verwarmen kunt u dus flink op uw energiekosten besparen.

Welke kosten komen er kijken bij infrarood verwarming

De kosten zijn altijd een belangrijke factor bij elke aankoop, en dat geldt zeker voor de keuze van een verwarmingssysteem om uw hele huis te verwarmen. U moet niet alleen rekening houden met de initiële aankoopprijs, maar ook met de kosten van installatie, onderhoud en vervangende onderdelen tijdens de levensduur van het systeem. Ook moet u rekening houden met de kosten van het energieverbruik en hoe verwarmen werkt bij verschillende systemen. Sommige verwarmingssystemen kunnen een lagere initiële aankoopprijs hebben, maar ze kunnen meer energie verbruiken en dus na verloop van tijd meer kosten.

Omgekeerd kunnen andere verwarmingssystemen een hogere aankoopprijs hebben, maar ze kunnen efficiënter zijn en op lange termijn minder kosten. Om een weloverwogen beslissing te nemen, moet u de totale eigendomskosten (TCO) van verschillende soorten verwarmingssystemen, waaronder mogelijk infraroodverwarming boven traditionele systemen, zorgvuldig vergelijken voordat u een definitieve beslissing neemt. Door de juiste keuze te maken voor uw situatie, kunt u flink op uw energiekosten besparen.

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Wat is duurder gas of elektrisch verwarmen
  02 / Dec / 2023

  25 / Oct / 2023

  Wat is duurder gas of elektrisch verwarmen

 • Elektrisch kacheltje zuinig in gebruik
  30 / Nov / 2023

  25 / Oct / 2023

  Elektrisch kacheltje zuinig in gebruik

 • Infrarood Wandverwarming
  29 / Nov / 2023

  25 / Oct / 2023

  Infrarood Wandverwarming

 • Infrarood verwarming of warmtepomp kopen
  27 / Nov / 2023

  25 / Oct / 2023

  Infrarood verwarming of warmtepomp kopen

 • Beste milieuvriendelijke verwarming om energierekening te verlagen
  24 / Nov / 2023

  25 / Oct / 2023

  Beste milieuvriendelijke verwarming om energierekening te verlagen

 • De ultieme vergelijking: infrarood verwarming vs luchtverwarming
  23 / Nov / 2023

  25 / Oct / 2023

  De ultieme vergelijking: infrarood verwarming vs luchtverwarming

 • Infrarood Verwarming: 5 Tips Om Je Energieverbruik Te Beheersen
  22 / Nov / 2023

  25 / Oct / 2023

  Infrarood Verwarming: 5 Tips Om Je Energieverbruik Te Beheersen

 • Infrarood warmtekussen
  21 / Nov / 2023

  25 / Oct / 2023

  Infrarood warmtekussen

 • Voordelen en Nadelen van Vrijstaande Infrarood Verwarming
  21 / Nov / 2023

  25 / Oct / 2023

  Voordelen en Nadelen van Vrijstaande Infrarood Verwarming

 • Infrarood paneel met foto
  20 / Nov / 2023

  25 / Oct / 2023

  Infrarood paneel met foto

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Infraroodverwarming Soest 4.8 / 5 - 14 Reviews @ Google
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »