• 25 jaar ervaring als installateur
 • Altijd gratis verzending
 • Ma t/m Vrij voor 15:00 besteld = morgen in huis

• Alle prijzen incl. BTW • Voor 15.00 uur besteld volgende werkdag in huis •30 dagen retourrecht • UNIEK: WIJ BIEDEN OOK MONTAGESERVICE

• Alle prijzen incl. BTW • Voor 15.00 uur besteld volgende werkdag in huis •30 dagen retourrecht • UNIEK: WIJ BIEDEN OOK MONTAGESERVICE

17 / Oct / 2023

Hoe je huis goedkoop verwarmen zonder gas?

Goedkoop en duurzaam verwarmen zonder gas
Bij Infrarood Verwarming Soest helpen we je graag met het verwarmen van je huis zonder gas. Onze infrarood verwarming is een goedkope optie in de aanschaf, met al verwarmingselementen vanaf 129 euro. Bovendien heeft het geen onderhoud nodig en is het binnen 10 minuten warm. Als alternatief kun je ook kiezen voor elektrisch verwarmen met een warmtepomp, hoewel deze vaak duurder is in de aanschaf en soms te koud kan zijn. Onze infrarood verwarming is een betrouwbare manier om je huis elektrisch te verwarmen zonder gas.

Hoe je huis goedkoop verwarmen zonder gas?
Blog

Het verwarmen van je huis zonder aardgas wordt steeds belangrijker. Met de energietransitie en het streven naar een duurzame, gasloze maatschappij, zal het gas af gebruik de komende jaren sterk afnemen. Maar hoe kun je je huis verwarmen zonder gas op een zuinige manier? Dankzij technologieën zoals de hybride warmtepomp, elektrische warmtepomp en zonnepanelen zijn er verschillende opties. Overweeg je een volledig elektrische warmtepomp of een hybride oplossing? Er zijn gelukkig diverse mogelijkheden om dit te realiseren

 

Waarom overstappen van aardgas?

Aardgas is al tientallen jaren de norm voor verwarming van huizen en warm water in Nederland. Maar aardgas is een fossiele brandstof die bij verbranding een hoge CO2-uitstoot veroorzaakt. Dit is ongunstig voor het klimaat. Daarom wil de overheid in 2050 alle huizen gasloos hebben voor een beter rendement voor het milieu. Er komen steeds meer duurzame alternatieven beschikbaar om je huis te verwarmen zonder gas. Bij nieuwbouw of vervanging van je cv-ketel is het verstandig hierover na te denken, zeker gezien de mogelijke ontvang van subsidies.

Opties voor verwarmen zonder gas

Er zijn verschillende manieren om je huis te verwarmen zonder aardgas. De meest voorkomende opties zijn:

Voor- en nadelen van de opties

OptieVoordelenNadelen

Warmtepomp

- Zeer energiezuinig
- Duurzaam
- Geschikt voor verwarming en warm water
- Hoge investering
- Werkt het best met vloerverwarming
- Vereist goede isolatie
Biomassaketel- CO2-neutraal
- Duurzaam
- Meer onderhoud
- Opslag biomassa nodig
- Fijnstofuitstoot

Elektrische cv-ketel

- Gebruik bestaande radiatoren/leidingen
- Geschikt voor verwarming en warm water
- Hoog elektraverbruik

Infraroodpanelen

- Energiezuinig
- Plaatsbaar op maat
- Vooral geschikt voor één ruimte
- Niet voor verwarming en warm water

Elektrische convectoren

- Goedkoop
- Eenvoudig te plaatsen
- Hoog elektraverbruik
- Vooral geschikt als bijverwarming

Warmtepomp

Een warmtepomp is op dit moment de meest duurzame manier om een huis elektrisch te verwarmen en biedt een centrale verwarming zonder gas als alternatief voor een cv-ketel zonder gas. Dit systeem is vooral effectief in een goed geïsoleerd huis. De warmtepomp onttrekt warmte met een warmtewisselaar uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater en zorgt voor warm water zonder gas in jouw woning. Door deze lage temperatuurverwarming wordt de onttrokken warmte gecomprimeerd tot een hogere temperatuur, waarmee je aardgasvrij je huis en water kunt verwarmen.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen:

 • Lucht-water warmtepomp
 • Bodem-water warmtepomp
 • Water-water warmtepomp

Een warmtepomp, ideaal voor elektrisch verwarmen, in combinatie met vloerverwarming werkt het beste, vooral bij lage temperatuur. Let erop dat je huis goed geïsoleerd is en overweeg energiebesparende maatregelen; dan werkt een warmtepomp optimaal en kun je je huis verduurzamen. Ondanks dat een warmtepomp een flinke investering is, biedt het financiële voordelen door een lager energieverbruik dan bij een traditionele cv-ketel op gas. Er zijn verschillende mogelijkheden om zonnewarmte te gebruiken, en sommige marktleiders bieden hier oplossingen voor.

Biomassaketel

Een biomassaketel, een duurzame energiebron, verbrandt organisch materiaal zoals houtsnippers of pellets om een warm huis te verkrijgen. Dit proces is CO2-neutraal omdat bij de verbranding niet meer CO2 vrijkomt dan de biomassa tijdens de groei heeft opgenomen. Zo'n warmtenet is dus een duurzaam alternatief voor een gasketel op aardgas.

Een biomassaketel kost ongeveer €5000 tot €8000 voor aanschaf en installatie. Daarnaast zijn er jaarlijkse brandstofkosten voor de pellets of houtsnippers, maar je bespaart wel op de energierekening, wat voor velen welke mogelijkheden biedt. Een nadeel is dat het stoken van biomassa meer verbrandingsgassen produceert en meer onderhoud en opslagruimte vergt dan een gasgestookte CV-ketel. Ook produceert een biomassaketel meer fijnstof, wat combineer kan worden met andere oplossingen voor het hele huis.

 

Elektrische cv-ketel

Een elektrische cv-ketel werkt zoals een “gewone” cv-ketel, maar dan op elektriciteit, vaak gevoed door panelen, in plaats van gas. Het verwarmt water dat via de radiatoren of wandverwarming het huis goed warm houdt. Geschikt voor alle woningen, het voordeel is dat je de bestaande radiatoren, leidingen en eventueel boilers kunt blijven gebruiken zonder vervanging toe. Maandelijks heb je hierdoor een erkende en energiezuinige oplossing. Meer informatie over energiezuinige elektrische kachels vind je hier.

Infraroodpanelen

Infraroodpanelenverwarmen direct de voorwerpen en mensen in de kamer, waardoor het er lekker warm wordt zonder dat de lucht opwarmt zoals bij traditionele cv-systemen. Dit verbruikt minder kwh, wat efficiënter is en waardoor je energie bespaart. Vooral in een nieuwbouwwoning kan dit een kostbaar alternatief zijn. Voor meer tips over een duurzaam huis met infrarood verwarming, klik hier. Wil je stappen zetten om je woonkamer ideaal te verwarmen met infrarood? Lees hier meer.

Elektrische convectoren

Elektrische convectoren werken door het verwarmen van een vloeistof of olie in de radiator. Ze warmen de lucht in de kamer op, waarna de warme lucht opstijgt en de kamer verwarmt. Het is een eenvoudig plug-and-play systeem dat overal geplaatst kan worden. Voor meer informatie over het verwarmen van grotere ruimtes zoals magazijnen zonder hoge kosten, klik hier.

Conclusie

Er zijn dus voldoende opties om je huis comfortabel te verwarmen zonder aardgas. Welke techniek de beste keuze is, is afhankelijk van de specifieke situatie. Belangrijk is om je goed te laten adviseren over de mogelijkheden. Door de juiste maatregelen te nemen, kan een huis zonder gas net zo comfortabel en betaalbaar verwarmd worden. Met de stijgende energieprijzen en het klimaat in het achterhoofd, is overstappen op duurzame verwarming zonder gas dus zeker het overwegen waard.

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Wat is duurder gas of elektrisch verwarmen
  02 / Dec / 2023

  17 / Oct / 2023

  Wat is duurder gas of elektrisch verwarmen

 • Elektrisch kacheltje zuinig in gebruik
  30 / Nov / 2023

  17 / Oct / 2023

  Elektrisch kacheltje zuinig in gebruik

 • Infrarood Wandverwarming
  29 / Nov / 2023

  17 / Oct / 2023

  Infrarood Wandverwarming

 • Infrarood verwarming of warmtepomp kopen
  27 / Nov / 2023

  17 / Oct / 2023

  Infrarood verwarming of warmtepomp kopen

 • Beste milieuvriendelijke verwarming om energierekening te verlagen
  24 / Nov / 2023

  17 / Oct / 2023

  Beste milieuvriendelijke verwarming om energierekening te verlagen

 • De ultieme vergelijking: infrarood verwarming vs luchtverwarming
  23 / Nov / 2023

  17 / Oct / 2023

  De ultieme vergelijking: infrarood verwarming vs luchtverwarming

 • Infrarood Verwarming: 5 Tips Om Je Energieverbruik Te Beheersen
  22 / Nov / 2023

  17 / Oct / 2023

  Infrarood Verwarming: 5 Tips Om Je Energieverbruik Te Beheersen

 • Infrarood warmtekussen
  21 / Nov / 2023

  17 / Oct / 2023

  Infrarood warmtekussen

 • Voordelen en Nadelen van Vrijstaande Infrarood Verwarming
  21 / Nov / 2023

  17 / Oct / 2023

  Voordelen en Nadelen van Vrijstaande Infrarood Verwarming

 • Infrarood paneel met foto
  20 / Nov / 2023

  17 / Oct / 2023

  Infrarood paneel met foto

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Infraroodverwarming Soest 4.8 / 5 - 14 Reviews @ Google
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »