• 25 jaar ervaring als installateur
  • Altijd gratis verzending
  • Ma t/m Vrij voor 15:00 besteld = morgen in huis

• Alle prijzen incl. BTW • Voor 15.00 uur besteld volgende werkdag in huis •30 dagen retourrecht • UNIEK: WIJ BIEDEN OOK MONTAGESERVICE

• Alle prijzen incl. BTW • Voor 15.00 uur besteld volgende werkdag in huis •30 dagen retourrecht • UNIEK: WIJ BIEDEN OOK MONTAGESERVICE

30 / Nov / 2023

Elektrisch kacheltje zuinig in gebruik

Bij Infrarood Verwarming Soest begrijpen we dat veel huiseigenaren op zoek zijn naar efficiënte en energiezuinige elektrische manieren om hun woning te verwarmen. Een keramische kachel die zuinig is in verbruik kan een aantrekkelijke optie zijn. Met het oog op de stijgende energiekosten, is het kiezen voor een kosteneffectief en energiezuinig systeem zoals infraroodkachels van groot belang.

Elektrisch kacheltje zuinig in gebruik
Blog

Energiezuinige Warmte voor Jouw Woonkamer

Dergelijke systemen zijn niet alleen voordelig voor uw portemonnee, maar kunnen ook perfect dienen als bijverwarming voor specifieke ruimtes in uw huis. In dit artikel bespreken we uitgebreid alles wat u moet weten over dit type verwarmingsoplossingen; van hun werking en verbruik tot een vergelijking met traditionele verwarmingspanelen. Ons doel is om u te voorzien van de benodigde kennis zodat u een geïnformeerde keuze kunt maken voor de verwarming die het beste past bij uw situatie.

 

Hoe Werken Elektrische Kachels en Wat is Hun Energieverbruik?

Elektrische kachels, ook wel convector kachels genoemd, zorgen voor comfortabele warmte in huis door elektriciteit efficiënt om te zetten in warmte. Deze zuinige elektrische apparaten, zoals de keramische kachel die bekend staat om zijn zuinigheid, zijn uitgerust met een verwarmingselement dat de lucht opwarmt. Deze verwarmde lucht stijgt op natuurlijke wijze op, waardoor er ruimte wordt gemaakt voor koudere lucht om te dalen. Dit proces leidt tot convectie, waarmee een consistente circulerende luchtstroom in het vertrek ontstaat.

Het energieverbruik van een zuinige elektrische kachel ligt gemiddeld tussen de 1 en 2 kWh per uur. Dit verbruik kan variëren en is afhankelijk van meerdere aspecten, zoals de afmetingen van de ruimte die verwarmd moet worden en de gewenste temperatuur. Wanneer we kijken naar een standaard woonkamer van 30m², dan is een elektrische kachel met een capaciteit van 2400 Watt, vaak uitgerust met een regelbare thermostaat, een gangbare keuze.

Wat is Infraroodverwarming en Hoe Verschilt het van Elektrisch?

In tegenstelling tot elektrische kachels en warmtepompen, werkt een infraroodkachel op basis van directe stralingswarmte. Deze infrarood panelen zijn zeer energiezuinig en bekend om hun vermogen om objecten en mensen direct te verwarmen met infrarode straling, zonder de noodzaak om de gehele ruimte te verwarmen.

Een infraroodpaneel verliest minder energie bij het opwarmen van lucht dan andere verwarmingssystemen zoals de keramische kachel, waardoor deze verwarmingsmethode algemeen beschouwd wordt als efficiënter. Daarnaast verbruiken deze straalkachels minder wattage en helpen ze de energiekosten te verlagen.

Voor het verwarmen van een woonkamer is doorgaans een vermogen nodig van ongeveer 50-75 Watt per vierkante meter, waarbij een gemiddeld infraroodpaneel ongeveer 0,6 tot 1 kWh per uur verbruikt, afhankelijk van de grootte en de isolatie van de woning.

Elektrisch vs Infrarood: Welke Verwarmingsmethode is het Meest Zuinig?

Of een elektrische kachel of infraroodpaneel het meest geschikt is voor keramische verwarming of als methode voor het verwarmen met een elektrische kachel, hangt af van uw specifieke omstandigheden. Infraroodverwarming is over het algemeen efficiënter en verbruikt minder energie dan traditionele methodes, en kan een alternatief vormen voor bijvoorbeeld vloerverwarming. Elektrische kachels kunnen ook energiezuinig functioneren als bijverwarmingssysteem om een ruimte snel en geruisloos bij te verwarmen.

 

VerwarmingsmethodeElektrische KachelInfraroodverwarming
Energieverbruik1 tot 2 kWh per uur0,6 tot 1 kWh per uur
WerkingConvectieverwarming (lucht)Stralingswarmte (direct)
Benodigd vermogen voor 30m22400 Watt1500 - 2250 Watt

 

Onthoud dat beide systemen, of het nu keramische verwarming of een ander type is, hun eigen voor- en nadelen hebben. Welke optie het best bij u past is afhankelijk van factoren als de grootte van uw woning, huidige isolatie en persoonlijke voorkeuren. Twijfelt u welke verwarmingsmethode het meest geschikt is? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies.

Veelgestelde Vragen over Elektrisch Kacheltje en Energieverbruik

Wat is het verschil tussen een ventilatorkachel en een convectorkachel?

Het belangrijkste verschil ventilatorkachel en convectorkachel ligt in de manier waarop de lucht in de ruimte wordt verspreid. Een ventilatorkachel, met ventilator, zorgt met een ingebouwde ventilator voor een snelle verspreiding van warme lucht, waardoor het verwarmingselement effectief de ruimte verwarmt. De luchtcirculatie zorgt ervoor dat je snel van koude kunt genieten in de comfort van warmte.

Een convectorkachel daarentegen, werkt op basis van een natuurlijke circulatie; warme lucht stijgt op en verspreidt zichzelf zonder extra hulp door de ruimte. Vaak wordt gevraagd: is een convectorkachel zuinig? Het antwoord is dat een convectorkachel kan zorgen voor een efficiënte verwarming, vooral in goed geïsoleerde ruimtes, door de gelijkmatige verdelen van warmte die ontstaat door het stijgen van de opgewarmde lucht.

Is een elektrische kachel zuinig in energieverbruik?

Over het algemeen verbruikt een elektrische kachel meer energie dan bijvoorbeeld een cv-ketel. Toch zijn er tegenwoordig kacheltjes energiezuinig beschikbaar die minder verbruik hebben. Vooral een keramische kachel zuinig in gebruik kan een goede keuze zijn voor hen die zoeken naar efficiëntie. Maar wat is keramische verwarming precies en hoeveel verbruikt een elektrische kachel met keramische elementen?

Keramische kachels gebruiken elektriciteit om een keramisch element te verwarmen, wat resulteert in een energie-efficiënte afgifte van warmte. Het is belangrijk om naar het wattage, het energieverbruik (kWh) en de benodigde opwarmtijd te kijken om het daadwerkelijke verbruik en de mogelijke besparingen te kunnen inschatten.

Wat is een infraroodpaneel en hoe kan deze een energiezuinige verwarming voor uw hele huis bieden?

Een infraroodpaneel, soms ook wel infrarood kacheltje genoemd, is een moderne en energiezuinige manier van elektrische verwarming die gebruikmaakt van stralingswarmte. Dit type verwarming verschilt van traditionele methoden die de lucht verwarmen, waardoor het verbruik relatief laag is. De efficiënte overdracht van warmte maakt het een aantrekkelijke optie voor wie op zoek is naar een verwarming die energiezuinig is en toch het hele huis comfortabel warm houdt.

Terwijl keramische verwarming bepaalde nadelen kan hebben, bieden infraroodpanelen vaak een ideale balans tussen prestatie en efficiency. Met een doeltreffende verwarmingsmethode en een lagere energiebehoefte, kan de keuze voor een infraroodpaneel zowel een slimme als duurzame investering in uw huis zijn.

Welke elektrische kachel is het meest geschikt voor mijn huis?

De keuze hiervoor hangt af van verschillende factoren, zoals de mate van isolatie en de grootte van de woning. Voor woningen die goed geïsoleerd zijn, vormen energiezuinige infraroodpanelen en keramische kachels vaak een goede keuze. Het is echter belangrijk bewust te zijn van mogelijke keramische verwarming nadelen. In huizen die minder goed geïsoleerd zijn, kunnen radiatorkachels en convectorkachels doorgaans een betere oplossing bieden. Bij het selecteren van een verwarmingsoptie is het essentieel om op zoek te gaan naar een apparaat dat energiezuinig is, voor zowel efficiëntie als kostenbesparing.

 

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op! Onze experts helpen u graag verder met advies op maat over de beste verwarmingsoplossing voor úw woning.

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • Hoe kies je de juiste plaats voor infrarood panelen in een kantooromgeving
    24 / Jul / 2024

    30 / Nov / 2023

    Hoe kies je de juiste plaats voor infrarood panelen in een kantooromgeving

  • Hoe ziet een infrarood warmtepaneel eruit?
    10 / Jul / 2024

    30 / Nov / 2023

    Hoe ziet een infrarood warmtepaneel eruit?

  • Wat kost elektrische verwarming woonkamer
    10 / Jul / 2024

    30 / Nov / 2023

    Wat kost elektrische verwarming woonkamer

  • Infrarood Paneel Kantoor
    10 / Jun / 2024

    30 / Nov / 2023

    Infrarood Paneel Kantoor

  • De perfecte terrasverwarmer voor horeca
    08 / Jun / 2024

    30 / Nov / 2023

    De perfecte terrasverwarmer voor horeca

  • Infrarood terrasverwarmers - Een duurzame keuze
    07 / Jun / 2024

    30 / Nov / 2023

    Infrarood terrasverwarmers - Een duurzame keuze

  • Verwarm uw patio met een infrarood terrasverwarmer
    07 / Jun / 2024

    30 / Nov / 2023

    Verwarm uw patio met een infrarood terrasverwarmer

  • Bespaar geld met een infrarood terrasverwarmer
    06 / Jun / 2024

    30 / Nov / 2023

    Bespaar geld met een infrarood terrasverwarmer

  • Infrarood terrasverwarmer voor open terrassen
    05 / Jun / 2024

    30 / Nov / 2023

    Infrarood terrasverwarmer voor open terrassen

  • Infrarood terrasverwarmers
    04 / Jun / 2024

    30 / Nov / 2023

    Infrarood terrasverwarmers

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Infrarood Verwarming Soest 4.8 / 5 - 14 Reviews @ Google
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »